#protectingplanet – uvex beschermt mensen en de planeet

De bedrijfsmissie “protecting people” is actueler dan ooit.
De verplichting om de mens te beschermen houdt ook de verantwoordelijkheid in voor de samenleving en het milieu. Als familiebedrijf staat duurzaam denken en handelen bij uvex al jaren centraal.

uvex heeft ambitieuze doelen gesteld op het gebied van ecologie, economie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. uvex werkt in haar fabrieken intensief aan de verbetering van de energie-efficiëntie en zet alles in om snel CO2-neutraal te worden.

De hoge kwaliteitseisen voor de uvex producten worden gecombineerd met de ontwikkeling van recyclingconcepten en het gebruik van bio-based materialen. De lange levensduur en de gebruiksduur van de uvex producten zorgen ervoor dat er minder afval ontstaat en grondstoffen worden bespaard.

Onder de missie “protecting planet” presenteert uvex voor het eerst een compleet productsysteem van milieuvriendelijke producten.

ONTDEK DE PRODUCTEN VAN DE UVEX PLANET REEKS

Speel video van de serie uvex planet

Michael Winter, Managing Partner of the uvex group

We beschermen mensen in hun beroep, sport en vrije tijd – en dat doen we al sinds 1926. “protecting people” is onze missie.

“protecting planet” is de consequente voortzetting van deze missie, als het gaat om verantwoord omgaan met mensen, samenleving en de natuur.

Met “protecting planet” hebben we een label gecreëerd dat maximale transparantie en informatie biedt over onze duurzaamheidsactiviteiten:

Van een product dat grondstoffen ontziet tot innovatieve acties in onze eigen fabrieken tot maatschappelijke betrokkenheid en sociale projecten.

Michael Winter, beherend vennoot uvex group

Het uvex duurzaamheidslabel: een belofte voor mens en milieu

“protecting people” is de missie van alle merken van de uvex group.
Het doel is om mensen met onze eigen producten precies die bescherming te bieden die ze nodig hebben. Deze bescherming heeft ook betrekking op de omgeving in zijn volledige omvang, in zowel sociale, ecologische als economische zin. Uit de missie “protecting people” komt daarom de belofte voort om maatschappij en milieu te beschermen: “protecting planet”. uvex heeft een labelconcept ontwikkeld dat met concrete uitspraken de duurzaamheidsprojecten van de uvex group beschrijft.

Voorbeelden van het nieuwe label “protecting planet”:

protecting planet by using recycled materials
Lees meer

Om grondstoffen en het milieu te ontzien, verwerkt de uvex group verschillende soorten gerecyclede materialen. Voorbeelden  hiervan zijn gerecycled polyamide uit productieoverschotten of gerecycled PET van drinkflessen, waarvan nieuwe frames voor veiligheidsbrillen of hoofdbanden worden vervaardigd, maar ook leesbrillen die voor minimaal 70 procent van gerecycled materiaal worden gemaakt.

protecting planet by maximum reduction of pollutants
Lees meer

De uvex group gebruikt geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid conform de REACH-verordening en heeft bovendien een eigen lijst van 'Restricted Substances' opgesteld. Het is het bedrijfsbeleid van de uvex group om uitsluitend producten aan te bieden met een aantoonbare maximale reductie van schadelijke stoffen en die noch de gebruiker noch het milieu belasten. Met name voor producten die in aanraking komen met de huid, zoals PBM, gelden bij de uvex safety group de strengste criteria, die de bestaande EU-richtlijnen overtreffen.

protecting planet by reducing waste
Lees meer

Om het milieu te beschermen, vermindert de uvex group afval overal waar mogelijk. In onze productievestigingen monitoren wij continu in
hoeverre methoden en processen kunnen worden verbeterd om het grondstofgebruik te optimaliseren. De eerste stap is de vermindering van het karton, door het veranderen van verpakkingsformaten of door hergebruik van verpakkingen. Bij beursmateriaal kiest de uvex group bovendien voor een huurconcept – zo is hergebruik van de materialen door andere bedrijven mogelijk.

protecting planet by saving energy
Lees meer

Milieubescherming begint bij energie. Daarom zet de uvex group voor haar vestigingen in Duitsland in op groene stroom. Dit geldt ook voor de internationale vestigingen uvex safety Cagi in Itali , Swedsafe in Zweden en Heckel in La Walck in de Elzas. Door het energiebeheer conform DIN EN ISO 50001 is de uvex group verplicht om continue energiebesparingen aan te tonen. De uvex group stelt deze prioriteit aan de gehele waardeketen. Door middel van continue duurzaamheidsmaatregelen in de eigen productievestigingen wereldwijd zorgt de uvex group voor duurzamere productie. Voorbeelden van deze maatregelen zijn LED-verlichting, de nieuwste machines en processen voor warmteterugwinning.

protecting planet by using bio-based materials
Lees meer

uvex ziet plantaardige en bio-based materialen als de toekomst. Daarom worden bijvoorbeeld nu al bio-based HDPE (High Density polyethyleen) uit suikerriet, lavalan (geperste wol), Prolan (geperste Beierse schapenwol), op koolzaadolie gebaseerde PU-schuimen, textiel van gerecyclede PET-flessen of bamboevezels en bio-based polyamide of andere kunststoffen op basis van ricinusolie in een gehele range producten verwerkt.

protecting planet by creating durable products
Lees meer

uvex producten onderscheiden zich door een meetbaar hogere kwaliteit in vergelijking met de concurrentie. Een toonbeeld
hiervan zijn de innovatieve uvex coatings op onze veiligheidsbrillen. Gebruikers van uvex hoeven minder nieuwe producten aan te schaffen omdat deze langer meegaan bij dagelijks gebruik. Deze langere levensduur van de uvex producten bespaart niet alleen op lange termijn geld, maar ontziet vooral waardevolle grondstoffen en leidt tot minder afval.

protecting planet by reducing CO2 emissions
Lees meer

De uvex group heeft zich als doel gesteld om de eigen CO2-emissies op verschillende niveaus continu te verminderen. Zo gebruikt de uvex group binnen Duitsland groene energie uit 100 procent hernieuwbare energiebronnen en CO2-neutraal gas. De uvex group compenseert via infra fürth gmbh de door gasverbranding ontstane CO2-emissies en ondersteunt klimaatprojecten. De innovatieve uvex producten worden geproduceerd in eigen fabrieken, waarvan een groot deel in Duitsland en elders in Europa is gevestigd. Dat garandeert enerzijds een hoge kwaliteit en anderzijds worden de transportroutes kort gehouden. Met regelmatige duurzaamheidsactiviteiten in de productiefaciliteiten levert de uvex group een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de ecologische voetafdruk.

protecting planet by using environmentally friendly packaging
Lees meer

Als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie heeft de uvex group zich als doel gesteld het aandeel milieuvriendelijke verpakkingen voortdurend te verhogen. Zo wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van klimaatneutrale of 100 procent recyclebare verpakkingen, voor een deel zelfs op plantaardige basis in de vorm van graskarton. Andere voorbeelden zijn gras- en steenpapier en gerecyclede verpakkingsfolie en zakken van hernieuwbare grondstoffen zoals tencel.

Het uvex duurzaamheidslabel “protecting planet” is te vinden op producten en de bijbehorende verpakkingen, maar bijvoorbeeld ook bij beursstands en in catalogi van de uvex group. Met deze aanpak wil uvex niet alleen de nadruk leggen op de toewijding op het gebied van duurzaamheid, maar ook de bewustwording van een ecologische en sociale economie vergroten.

Download Folder

De uvex planet serie

uvex i-range planet

sustainable safety glasses uvex i guard planet
environmentally friendly safety glasses
safety glasses with recycled materials

Gerecycleerde materialen

glasses with recycled materials

De oorveren van de brillen zijn voor 39 procent gemaakt van biobased materiaal. uvex gebruikt hierbij als basis voor de hernieuwbare grondstof van de ricinusplant en maakt gebruik van energie uit biomassa. De aansluitdelen en hoofdbandhaken zijn voor 22 procent gemaakt van gerecyclede PET-flessen, terwijl de zachte pasvorm voor meer dan 35 procent uit gerecycled granulaat afkomstig van productieafval bestaat. De hoofdband van de ruimzichtbril is gemaakt van 72 procent gerecycled garenafval.

safety glasses with environmentally friendly packaging

Milieuvriendelijke verpakking

safety glasses with sustainable packaging

De folie van de gebruikte polyethyleenzakken bestaat tot 70 procent uit gerecycled materiaal, dat wordt verkregen uit productieafval. Alle kartonnen dozen zijn gemaakt van minimaal 90 procent gerecycled papier.

safety glasses by reducing waste

Milieuvriendelijke productie

sustainable produced safety glasses

Het benodigde papier voor de gebruiksaanwijzing kon met 30 procent worden verminderd. De aanpassing van de verpakkingseenheid van 5 naar 10 brillen zorgde voor een extra reductie van de benodigde hoeveelheid karton en vermindert daarmee de hoeveelheid afval.


uvex xact-fit planet

Hearing protection plugs made from recycled material and low CO2 production
Hearing protection plugs made from recycled material and low CO2 production

Gerecycleerde materialen

recycled materials uvex x-act fit planet

Voor de ergonomisch gevormde steel van de xact-fit planet is 100 procent gerecycled polypropyleen (PP) gebruikt. De ovalen schuimrubberdoppen zijn onderworpen aan de strengste controles en gemaakt met een maximale reductie van schadelijke stoffen.

Hearing protection plugs in environmentally friendly packaging

Milieuvriendelijke verpakking

environmentfriendly packaging

Alle verpakkingen van de uvex xact-fit planet zijn gemaakt van 100 procent gerecycled karton.

Hearing protection plugs from CO2-reduced production

Duurzame productie

environmentfriendly production

De tot de uvex group behorende onderneming SwedSafe heeft een kleine CO2-voetafdruk. In de productie worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en de benodigde stroom is voor 100 procent afkomstig uit duurzame energiebronnen. Ter bevordering van de biodiversiteit bij de vestiging zijn natuurlijke graslandschappen en extra bloeiende planten aangelegd om de leefruimte van insecten te vergroten. SwedSafe is gecertificeerd volgens ISO 14001 voor milieubeheer.


uvex pheos planet

sustainable safety helmet
uvex sustainable safety helmet
safety helmet with recycled materials

Gerecycleerde materialen

sustainable safety helmet for a safe workspace

De helmschaal bestaat voor 30 procent uit bio-based kunststof. Het organische materiaal, verkregen uit suikerriet, wordt onder de strengste kwaliteitseisen verwerkt en zorgt voor een hoge stabiliteit en sterkte. Voor de hoofdband wordt 50 procent gerecycled granulaat gebruikt. Hierdoor wordt afval in het productieproces aanzienlijk verminderd.

safety helmet with sustainable packaging

Milieuvriendelijke verpakking

Alle individuele verpakkingen zijn gemaakt van gegranuleerd materiaal en zijn afkomstig uit de circulaire economie. De verpakking bestaat uit n grondstof en kan hierdoor na gebruik weer worden gerecycled, dit ontziet fossiele gedrukt op 100 procent gerecycled papier.


uvex Bamboo TwinFlex® D xg planet

sustainable safety gloves

Bamboo TwinFlex Technology is een geregistreerd handelsmerk van UVEX SAFETY Gloves GmbH & Co. KG.

safety gloves with bamboo
safety gloves sustainable materials

Materialen op biobasis

safety gloves with bamboo viscose

uvex zet met bamboe viscose in op een materiaal dat bestaat uit bamboe en gerecycled polyamide. Samen vormen deze duurzame grondstoffen tot 45 procent van het gebruikte materiaal. De handschoen voldoet aan de uvex-lijst van schadelijke stoffen, welke de REACH-voorschriften overtreft. Hierdoor biedt deze een betere bescherming van de gezondheid van de drager. De huidverdraagzaamheid is dermatologisch bevestigd door het proDERM-instituut.

safety gloves with environmentally friendly packaging

Milieuvriendelijke verpakking

sustainable packaging for safety gloves

De verpakking van de handschoenen is aanzienlijk verminderd. Er wordt papier in plaats van elastiek gebruikt om de handschoenen te bundelen.

sustainable produced safety gloves

CO2-neutrale productie in Lüneburg

sustainable produced safety gloves

uvex safety gloves is gecertificeerd volgens zowel ISO 14001 voor milieubeheer als ISO 50001 voor energiebeheer en beschikt over een CO2-neutrale productie, berekend op basis van de directe uitstoot tijdens de productie. Om dit te bereiken, gebruiken we al sinds 2014 stroom uit 100 procent hernieuwbare energie en stimuleren wij via het gecertificeerde Ökostrom Produkt de bouw van nieuwe installaties voor hernieuwbare energie in de regio. Voor het gebruik van onze hoogefficiënte warmtekrachtcentrales op onze productielocatie gebruiken wij "ecogas", hierbij wordt de vrijgekomen CO2-uitstoot gecompenseerd. Met deze compensatie investeren wij uitsluitend in klimaatbeschermingsprojecten die door internationaal erkende kwaliteitsnormen zijn gecertificeerd (Gold Standard of VCS - Verified Carbon Standard). Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld bij de bouw van nieuwe installaties in India voor de opwekking van zonne- en windenergie.


uvex 1 G2 planet

sustainable safety shoes
sustainable safety shoe
safety shoes out of recycled materials

Gerecycleerde materialen

safety shoe with recycled materials

Het bovenmateriaal van deze veiligheidsschoen bestaat voor 100 procent uit gerecycled polyester afkomstig van PET-flessen. De antiperforatiezool is eveneens voor 100 procent gemaakt van gerecyclede vezels. Voor de TPR-beschermneus wordt 40 procent gerecycled TPU gebruikt. De distance mesh voering van de schoen bestaat voor 52 procent uit gerecycled polyester en voor 18 procent uit bamboevezels. Ook het vochtregulerende voetbed is gemaakt van 100 procent gerecycled PU-schuim en polyester. De volledige veiligheidsschoen is vervaardigd zonder gebruik te maken van schadelijke stoffen zoals vermeld in de uvex-lijst van schadelijke stoffen.

safety shoes with sustainable packaging

Milieuvriendelijke verpakking

safety shoe with environmentally friendly packaging

Alle uvex schoendozen zijn voor 90 procent gemaakt van gerecycled karton. Binnenin wordt 100 procent gerecycled vloeipapier gebruikt. Ook de gebruiksaanwijzingen zijn voor 100 procent gemaakt van gerecycled papier.

sustainable production for safety shoes

Duurzame productie

sustainable produced safety shoes

De uvex schoenfabriek in het Italiaanse Ceva is al enkele jaren volledig overgeschakeld op groene stroom en groen gas en is sinds 2017 gecertificeerd volgens het milieubeheersysteem ISO 14001. Bovendien maakt de fabriek gebruik van een PV-installatie voor hernieuwbare energie. uvex besteedt ook bijzondere aandacht aan afvalpreventie. Enkele jaren geleden zijn er wijzigingen aangebracht in de zoolvormen waardoor het afval aanzienlijk kon worden gereduceerd. Ook het reinigings- en spuitgietproces wordt voortdurend geoptimaliseerd. Daarnaast wordt het PU-afval verzameld, verwerkt tot granulaat en hergebruikt in nieuwe uvex schoenen. Voor de TPUzool van de uvex 1 G2 planet wordt tot 10 procent gerecycled PU uit eigen productieafval gebruikt.


uvex suXXeed greencycle planet

sustainable workwear
uvex sustainable clothing
work wear with compostable materials

Gerecycleerde materialen

uvex work wear is completely compostable

Alle bestanddelen van de kleding zijn volledig composteerbaar en alle producten dragen het keurmerk cradle to cradle™. Opvallend hierbij is, naast het katoen, het gebruik van een speciaal polyester en elastaan, dat door de co-polymeerstructuur in korte tijd wordt ontbonden. Voor de cradle to cradle™-kleding worden uitsluitend bestanddelen gebruikt die aantoonbaar geen gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Verder garandeert het cradle to cradle™-certificaat Gold dat geen proceschemicaliën in het afvalwater terechtkomen. Na slijtage van de kleding kunnen de bestanddelen van de kleding door compostering weer naar de kringloop worden teruggeleid.

environmentally friendly work wear from uvex

Milieuvriendelijke verpakking

sustainable packaging for workwear

Ook de individuele verpakkingen, inclusief alle labels en etiketten, zijn biologisch afbreekbaar.

workwear sustainable produced

Duurzame productie

environmentally friendly workwear

Bij de productie van de kleding wordt groene energie gebruikt. Tegelijkertijd wordt ten minste 50 procent van de directe emissie
ter plaatse gecompenseerd. De productie in Europa en de daarmee samenhangende korte transportroutes zorgt ervoor dat er geen onnodige vervuiling ontstaat.